Війна російської орди країни-терориста військового злочинця Путіна проти України й українського народу та постійні обстріли Києва лише закріпили місце монументу «Батьківщини-матері», як одного із актуальних символів сучасного Києва.

Нагадаю трішки про історію цього знаменитого монумента.

Скульптура «Батьківщина-мати» – це унікальна суцільнозварна сталева споруда, яка складається з трьох шарів: головного сталевого каркаса вагою понад 280 тон, допоміжного з обшивкою вагою 108 тон і самої обшивки із півтораміліметрової нержавіючої сталі вагою 90 тон, яку виготовлено з 27 блоків. Металевий каркас було виготовлено із сталі, яка була витоплена в Запоріжжі, а зварена конструкція на Київському заводі мені Паризької комуни, нині ЕСМА.

Загальна вага складає близько 500 т., а висота – 102 метри.

Історія щодо визначення висоти скульптури така.

За проектом передбачалося 108 метрів. Проте, щоб «Батьківщина-мати» не стала вищою за Велику дзвіницю Києво-Печерської лаври (висота 96,58 і 12 метрів пагорба, загалом 108, 58), то остаточно висоту визначили у 102 метри.

Для порівняння «Статуя Свободи» в Нью-Йорку – 47 метрів. Загалом «Батьківщина-мати» вважається НАЙВИЩОЮ монументальною спорудою в ЄВРОПІ.

Скульптуру збирали спеціально виготовленим 100-метровим краном, якого згодом демонтували.

Автор остаточної версії монументу – український скульптор Василь Бородай. Між іншим праобразом знаменитою жінки стала відома українська скульпторка Галина Кальченко (автор памʼятників Лесі Українки в Києві, Ялті, Саскатуні, а також памʼятників Марії Заньковецькій та Івану Котляревському в Києві, Семену Гулаку-Артемовському в Городищі…),яка померла у 49 річному віці від раку.

Обʼєкт відкрито в 1981 році.

На висоті 36,6 та 91,0 м обладнано оглядові майданчики, з яких можна зробити панорамний огляд столиці України.

В часи російсько-української війни образ «Батьківщини-матері» став символом незламності, мужності й героїзму українців та численних мемів для тролінгу російської орди.

Тож я підтримую ідею приведення зовнішнього вигляду скульптури «Батьківщина-мати» у відповідність із сучасними реаліями. Патріотизацію монументу шляхом заміни радянської символіки на українську пропоную провести за рахунок коштів передбачених у бюджеті-2023 на фінансування парламентських партій, які у свій час підтримали закони про декомунізацію. На якість там 20-30 мільйонів із майже 900 небідні депутати та їх партії не збідніють!

А осучаснена «Батьківщина-мати» й надалі буде захищати Україну та своїм поглядом на Схід завжди вказуватиме нинішньому та майбутнім поколінням на місцезнаходження вічного ворога нашого народу.

Блог Миколи Томенка