Карантин триває, але це зовсім не заважає київській владі продовжувати освоювати бюджетні кошти. Цього разу мер Кличко вирішив «порадувати» мешканців міста, яких при цьому закликає «не шастати» та дотримуватись проти епідеміологічних правил, реконструкцією та благоустроєм Труханового острова. Черговий мерський мегапроект  коштуватиме бюджету міста «всього» 495 мільйонів гривень.

            Згідно Розпорядження КМДА від 11.06.2020 №829 Кличко хоче створити зону відпочинку «Центральна» та облаштувати прилеглу територію на Трухановому острові застеливши острів плиткою, галькою, штучною травою та піском, яким, наприклад, хочуть засипати аж 3,7 гектари місцевості. Місцева влада вважає, що витратити більше ніж півмільярда гривень на благоустрій території, яка використовується лише в теплу пору року, це цілком раціональне та вкрай потрібне для киян рішення.

            Водночас, як свідчать результати соцопитувань, п’ятьма найбільш актуальними проблемами міста кияни вважають: поганий стан доріг, тротуарів; корупцію в міських органах влади; забруднення повітря, водойм, ґрунту; високу щільність забудови, незаконне будівництво; тривале відключення гарячого водопостачання.

            Але, як бачимо, ці проблеми мало хвилюють міську владу, адже «облаштовувати», «реконструювати» та закладати тротуарною плиткою набагато простіше, та й кошти бюджетні.

            Ще з моменту будівництва «моста Кличко», який обійшовся міському бюджетові в 300 мільйонів гривень, постало питання: а чи питав хтось думки громадськості щодо нагальної потреби такого дорогого будівництва? Виходить, що на думку влади, посадовці краще знають на що потрібно киянам, особливо у кризові часи, спричинені корона вірусом.

            Судячи з усього, влада не збирається зменшувати апетити щодо безглуздого витрачання бюджетних коштів і незабаром нас очікують чергові «мегапроекти»  на кшталт «облаштування Лисої гори» чи «заміною усіх тополь на каштани «Бріоті». Зупинити таке свавілля можна лише шляхом внесення змін до нормативно-правових актів, в тому числі й до Статуту територіальної громади міста Києва, в яких необхідно передбачити участь громадськості при вирішенні питань щодо будівництва чи благоустрою об’єктів комунальної власності, на які планується витратити значні суми коштів.

Віктор Марусиченко, юрист

Громадський рух “Рідна країна”