Вже другий тиждень поспіль кияни перебувають у “панічному вакуумі”, спричиненого стрімким розповсюдженням коронавірусу. А лікарні, переповнені пацієнтами із повальним діагнозом пневмонії та масову відмову робити тестування на виявлення небезпечного Covid-19, про що все частіше з’являються пости у соцмережах, ще значно загострюють ситуацію. 

Журналісти ж, які хочуть задати питання київському голові, мають надіслати їх за кілька годин до початку брифінгу, дотримуючись ліміту в 1 запитання. Знай.ua теж звернулися до київського глови:

-Скільки коштувала закупівля презентованих 39 карет “швидкої”, скільки коштів передбачено містом для закупівлі товарів в розрізі протистояння розповсюдження коронавірусу? На які саме.

Та от тільки у відповідь ми не почули пояснення щодо вартості пафосно презентованих “швидких”, а частина промови київського голови, що стосувалась переліку закупівель, виявилася коротшою за його традиційне “вступне слово”.

“Ми виділили 260 млн з резервного фонду бюджета міста Києва. Вони спрямовані на закупівлю необхідного обладнання, ліків та засобів індивідуального захисту для лікарень нашого міста. Ми закуповуємо апарати для штучної вентиляції легень – замовили ще 30 таких апаратів, а також ще 10 апаратів тест-системи, маски, а також захисні костюми для медиків”, – відповів Віталій Кличко.

Та, як підкреслюють політики, людям важливо знати не про те, у якій кількості наразі зроблено спецквитків, про що на нещодавньому брифінгу заявляв голова КМДА, а коли в аптеках з’являться маски та елементарні засоби дезінфекції. Не кажучи вже про детальний план оперативних закупівель.

“Озвучені цифри у 260 млн, начебто, і немаленькі, але реального ефекту від них народ поки не відчуває. Перший тиждень карантину, взагалі, можна вважати провальним: починаючи з елементарного – коли ввели обмеження в транспорті у 10 осіб, ніхто не забезпечив навіть водіїв і кондукторів масками, не кажучи вже про пасажирів. Влада на чолі з Кличко не намагається вийти із скрутних ситуацій, а продовжує піаритися, щоб прикрити свою недолугість і непідготовленість до карантину”, – зазначає голова київської міської партійної організації “Рідна країна” Олександр Федоренко.

Прикриваючись гучними заявами, міська влада, дійсно, може втратити такі цінні дні та години.

“По суті, влада не працює на випередження, а тільки діє та реагує постфактум. Тому що ми всі бачили, коли було зачинене метро, які величезні черги були на зупинках. Красиво заявити можна, але ж реалізувати це на практиці ніхто не намагався: заходи першого тижня виявилися провальними. Нам якнайшвидше потрібно налагоджувати процес виготовлення індивідуальних засобів. Так само, як апаратів штучного дихання легень: що таке 300 штук для 3-мільйонного Києва? В цьому напрямку і потрібно залучати частину цих коштів”, – відзначає Олександр Федоренко.

Також політик наголошує на створенні системи контролю за витратами.

“Головне – що нам треба слідкувати за тим, куди ці кошти далі будуть витрачатися: куди вони підуть та у який спосіб. Щоб не було ще спроб підзаробити під час карантинних заходів. Ми ж розуміємо – якщо інкубаційний період 2 тижні, а перший з моменту реєстрації перших випадків зараження вже минув, то невдовзі може сплахнути велика хвиля захворювань. Тож варто цей час не втрачати даремно: Кличко не просто має називати суму, а й повідомляти, що за неї буде придбано і як це позначиться на ситуації в Києві”, – підкреслює голова київської міської партійної організації “Рідна країна” Олександр Федоренко.