З 12 березня в країні почали діяти прийняті Кабміном карантинні заходи. Та для мешканців столиці був запроваджений ще більш розширений список обмежень. Одним із них стала заборона проведення масових заходів у понад 60 чоловік. Втім, схоже, цим правилом нехтують, власне, самі розробники цих положень – столичні депутати, які в перший же день введення обмежувальних заходів вирішили провести пленарне засідання.

Це робиться спеціально потайки від киян?

Такі дії одразу викликали чимало підозр як у киян, так і у політиків.

Це робиться спеціально потайки від киян?

Такі дії одразу викликали чимало підозр як у киян, так і у політиків.

“У той час, як столична влада вводить низку обмежувальних заходів безпеки для містян, депутати Київради відкрито нехтують ними. В положенні чітко зазначено, що в даний період заборонено проведення масових заходів на території Києва у понад 60 осіб. Та, незважаючи на це, столичні депутати все одно збираються на пленарне засідання у значно більшій кількості, тим самим невілюючи прийняті обмеження. Чи це робиться спеціально потайки від киян, які навіть не зможуть зібратися на акцію протесту, у зв’язку із забороною? Цілком ймовірно, що під шумок карантину вони прийматимуть досить сумнівні рішення”, – зазначає очільник київської міської організації партії Громадський рух Миколи Томенка “Рідна країна” Олександр Федоренко.

Політик також зазначив цікавий факт: “Слід згадати, що був період, коли Київрада не збиралась близько 5 місяців. Тоді не було ні карантину, ні обмежень. Сьогодні вони вирішили зібратись і вирішити сумнівні питання. Кияни навіть опротестувати не зможуть, якщо там відбудеться якийсь дерибан”.

В свою чергу, в ході прес-брифінгу щодо введення у Києві протиепідемічних заходів та обмежень для запобігання розповсюдження коронавірусу перший заступник голови КМДА Микола Поворозник повідомив про “недоторканість” депутатів. Він зазначив, що дане рішення не обмежує роботу закладів влади – всі працюють в штатному режимі: єдине – має бути скринінг в органах державної влади. Проте, навіть не уточнив, чи є це виключення в затвердженому рішенні.

Не обійшлося і без “епічних фейлів”. Перед початком пленарного засідання на сайті Київради з’явилося попередження щодо кількості депутатів, що може бути присутня в залі – та от тільки ця цифра була меншою за необхідний кворум. А вже за кілька годин повідомлення зникло.

“Це – одна із показових помилок нинішньої міської влади. Як можна було, взагалі, прописати дане “обмеження”, якщо офіційно встановлений кворум для голосування передбачає наявність 61 депутата Київради. І замість того, щоб заздалегідь продумати свої дії та створити чіткий план роботи, вони, як і у багатьох інших прикладах, просто взяли і зробили “зачистку””, – підкреслює Олександр Федоренко.