Днями стало відомо про чергове підвищення вартості Шулявського мосту, який київська влада ніяк не може довести до ладу. За словами першого заступника мера Миколи Поворозника до експертизи передано проєкт коригування кошторису реконструкції Шулявського шляхопроводу в Києві, згідно з яким загальна вартість будівельних робіт може зрости до 1,7 млрд грн.

Це вже третє підвищення вартості ремонту мосту. Спочатку вартість становила  598,5 млн грн., потім вона зросла до 814,5 млн грн. і от тепер київська влада  хоче збільшити її до 1,7 млрд грн.

Через перегляд вартості реконструкції депутати Київської міськради підозрюють мера Віталія Кличка в зловживанні владою і розкраданні держкоштів. Кличко ж заявив, що вартість збільшилася через додаткові роботи на прилеглих територіях.

Цікавим є також те, що згідно до Закону України «Про публічні закупівлі» у договорах про закупівлю сторони не можуть змінювати істотні умови після того, як його підписали. Максимум на скільки сторони договору можуть змінити вартість договору –  не більше ніж на 10% у разі коливання ціни такого товару на ринку, за умови, що ця зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі (п. 2 ч. 4 ст. 36 Закону).

 Однак вимоги закону не бентежать київську владу, адже для витрачання бюджетних, тобто наших з вами коштів, багато розуму не потрібно.

 Хотілось би сподіватись, що по завершенню будівництва правоохоронні органи  рано чи пізно нададуть правову оцінку непомірним апетитам київських чиновників.

Віктор Марусиченко, юрист

Громадський рух “Рідна країна”