В продовження теми щодо непомірних застав для участі у місцевих виборах, на яку звернув увагу лідер партії Громадський рух «Рідна країна» Микола Томенко, експерти Громадського руху «Рідна країна» підрахували скільки партіям доведеться витратити коштів на застави для участі у виборах до обласних рад.

            Розрахунок здійснено виходячи з розміру мінімальної заробітної плати – 4 723 грн відповідно до частини другої ст. 225 Виборчого кодексу України [1].

            Таким чином, якщо партія прийняла рішення брати участь у виборах до обласних рад у всіх областях, їй доведеться сплатити майже 59 млн грн лише застави. Для участі у виборах до місцевих рад в містах, де кількість виборців складає більше 90 тисяч осіб, розмір застави вираховується за такою ж формулою.

            Якщо взяти до уваги, що за даними на 2014 рік в Україні налічувалось 46 міст з населенням більше 90 тисяч, то партія, яка має намір прийняти участь у місцевих виборах, у 2020 році доведеться запастись сумою у розмірі близько 100 мільйонів гривень.

            Така ситуація вкрай негативно позначиться на результатах виборів, адже встановлення таких розмірів застави змусить відмовитись від участі значну частину політичних сил в Україні та фактично запроваджує монополію на участь. Витратити такі кошти зможуть собі дозволити лише партії, які отримують державне фінансування або ж які спонсоруються олігархами.

           Нагадаю, що 20 січня 2020 на сайті Президента України Миколою Томенком було зареєстровано петицію №22/083078-еп з вимогою зменшити розміри застави для участі у місцевих виборах шляхом подання відповідного законопроекту про внесення змін до Виборчого кодексу.   Підтримати петицію можна за посиланням: https://petition.president.gov.ua/petition/83078 .

1.Норма Виборчого кодексу України, якою визначено розмір застави.

Згідно до частини другої ст.225 Виборчого кодексу України організація партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати обласної, міської (міста з кількістю виборців 90 тисяч і більше осіб) ради, на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 90 тисяч і більше осіб), а також особа, яка висувається кандидатом на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 90 тисяч і більше осіб) шляхом самовисування, після початку виборчого процесу та до подання документів до обласної, міської виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати та на посаду міського голови вносить у безготівковому порядку на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу з розрахунку чотири розміри мінімальної заробітної плати, встановленої на день початку виборчого процесу, на кожні 10 тисяч виборців відповідного єдиного обласного, міського виборчого округу для кожного виду виборів окремо.

Віктор Марусиченко, юрист

Громадський рух Миколи Томенка “Рідна країна”