Банківська система України не являється наднадійною та передбачуваною. Починаючи з банкрутства банку «Україна» кожного року стаються фінансові негаразди з банками різної величини, що призводить до втрати коштів як юридичними особами так і фізичними особами – вкладниками банку.

            «Тихою затокою» на цьому тлі завжди виглядав «Ощадбанк», адже згідно до частини другої статті 57 Закону України «Про банки та банківську діяльність» вклади фізичних осіб Державного ощадного банку України гарантуються державою.

            Решта банків, завдяки участі у Фонді гарантування вкладів фізосіб, у випадку будь-яких фінансових проблем гарантують повернення вкладу з Фонду у розмірі, що не перевищує 200 тисяч гривень.

            У грудні 2019 року на сайті Верховної Ради з’явився законопроект №2571 від 11.12.2019 автором та ініціатором якого є Кабінет Міністрів України та яким запропоновано скасувати державне гарантування вкладів Державного ощадного банку України та переведення Ощадбанку до загальної системи гарантування вкладів.

            Так, законопроектом передбачено виключення вищезгаданої частини другої статті 57 Закону України «Про банки та банківську діяльність» а у п.13 Прикінцевих положень законопроекту пропонується  установити, що дія Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» поширюється на Акціонерне товариство «Державний ощадний банк України» починаючи з 1 липня 2020 року.

            Це буде означати, що діюча система гарантій держави по усім 100% коштів фізосіб буде замінена на гарантії до 200 тис. грн на одного клієнта.

            Виключення будуть становити вклади, здійснені до 1 липня 2020 року: «Якщо вклад, залучений Ощадбанком до 1 липня 2020 року, перевищує граничний розмір відшкодування коштів за вкладом, частина вкладу, що не підлягає відшкодуванню за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, гарантується державою».

            Слід зазначити, що Україна ще в 2018 році згідно до меморандуму про співпрацю з МВФ взяла на себе зобов’язання щодо скасування 100% гарантування по вкладам в Ощадбанку.

            Також необхідно нагадати, що 2 жовтня 2019 року Верховна Рада виключила Ощадбанк з переліку об’єктів державної власності, які не підлягають приватизації.

            Отже, якщо законопроект 2571 буде прийнято, в Україні не залишиться банківської установи, яка гарантуватиме повернення усієї суми вкладу. Яким чином прийняття такого закону вплине на довіру вкладників та прибутки Ощадбанку спрогнозувати не важко.

Віктор Марусиченко, юрист

Громадський рух Миколи Томенка “Рідна країна”