Команда Громадського руху «Рідна країна» на чолі з Миколою Томенком відвідала музеї Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав».

«Ми підтримуємо ідею заповідника робити музеї ближчими до відвідувачів, тому цього року разом з відомим майстром Миколою Товкайлом ми долучились до виготовлення кобзи, на якій зможуть зіграти всі бажаючі, а минулого року ми подарували бандуру, — розповів Микола Томенко, і додав: — За допомогою таких „живих експонатів“ ми робимо музеї популярними не лише серед науковців та істориків, а й серед молоді. Ми за те, щоб у кожному такому закладі були речі, до яких можна було доторкнутись та випробувати на ділі. Тепер в музеї кобзарства ви можете не лише ознайомитись з історією цього унікального виду музичного мистецтва, а й спробувати себе у ролі кобзаря.»

Знакова подія також відбулась в Музеї Трипільської культури. Там презентували відреставрований відомий трипільський зерновик. Від Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко вручив археологічному відділу заповідника принтер та навігатор для покращення роботи експедицій.

Під час виступу Микола Томенко наголосив, що сьогодні надважливо підтримувати офіційні експедиції археологів, які ініціюють університети та музеї. 

«Ми маємо сьогодні робити все, щоб зупинити „чорних археологів“ та „історичних мародерів“, адже вони наповнюють кишені відомих колекціонерів. Справжні ж археологи наповнюють наші музеї новими експонатами та знаннями про минуле, тому варто допомагати та підтримувати їхні експедиції, поки влада не помічає проблем в цій сфері».