Сьогодні Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект 1029, внесений Президентом Зеленським, яким скасовується державне фінансування політичних партій, які подолали 2% бар‘єр.

Нагадаємо,що таке рішення було спровоковане петицією, яку зареєстрував лідер партії Громадський рух «Рідна країна» Микола Томенко про повне скасування державного фінансування політичних партій, включно з тими,які потрапили до парламенту. За рекордні два тижні вона набрала необхідну для розгляду кількість голосів. 

Відмінність між законопроектом,який підтримала сьогодні Верховна Рада, та між тим,що вимагали люди,які голосували за петицію,пояснив її автор – Микола Томенко.

«Безперечно,навіть часткове скасування видатків на партії – позитивний результат. Таким чином,за 5 років ми зекономили 1,5 мільярди гривень платників податків. Бюджетні кошти не отримають партії Добкіна-Кернеса, Шарія, Ляшка і це теж не може не радувати. Однак люди голосували за повну відміну фінансування – і партій,які перемогли, і тих,хто подолав 2% бар’єр. Тому наша команда буде продовжувати вимагати повного скасування,а поки цього не відбулося,пропоную партіям, які представлені в фракціях, добровільно відмовитись від грошей платників податків,спрямувавши їх на медицину,науку чи армію. Для них це буде перевірка на совість. Між іншим, така процедура передбачена законодавством.»