Будівництво НБК (новий безпечний конфайнмент) є об`єктом невиконаних обіцянок чотирьох президентів: Кучми, Ющенка, Януковича й Порошенка.

Розпочали проект, який сьогодні фінансує 25 країн світу, в 2007 році і планували завершити в 2012. 

Потім дату перенесли на 2013 рік.

На 30-річчя з дня Чорнобильської трагедії  26 квітня 2017 року Порошенко пообіцяв, що саркофаг буде введений в експлуатацію в листопаді того ж року.

Потім термін перенесли на квітень 2018 року.

22 квітня 2019 року новий чорнобильський саркофаг (конфайнмент) перевели у режим пробної експлуатації на 72 години. Але, як зазначено на сайті Держагенства з управління зоною відчуження, після цього на проект чекає ще один етап – дослідно-промислової експлуатації, який буде тривати близько року. Це означає, що повноцінне введення в експлуатацію можливе не раніше, ніж за рік.

Я вважаю, що настав час все ж реалізувати обіцянку довжиною в 12 років.

Не  менш важливо, щоб почав функціонувати  Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, який я очолював, переконав Президента його створити. Відповідний указ був підписаний Президентом 26 квітня 2016 року. За 3 роки влада спромоглась лише днями знайти приміщення для лабораторій, де проводитимуть наукові дослідження.

Слід також опікуватись не лише територією, а й людьми, які постраждали в наслідок катастрофи. Абсолютна більшість соціальних програм по оздоровленню, лікуванню та пенсійному забезпеченню чорнобильців попри всі обіцянки є замороженими або неадекватними.

Я вірю, що можна змінити думку українців та світової спільноти і зробити так, щоб Чорнобиль асоціювався з наукою та високими технологіями, а не з тривогою та невиконаними обіцянками влади.

Блог Миколи Томенка