Голова Громадського руху “Рідна країна” Микола Томенко звернувся до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія щодо ситуації, яка склалася довкола реконструкції Будинку вчителя.

Стало відомо, що «реконструкція» має початися найближчим часом і триватиме орієнтовно впродовж трьох років. З остаточним варіантом проекту  громадськість не ознайомлена. Більше того, співробітники музею Української Революції стверджують, що  проектом передбачається перетворення Будинку Центральної Ради на черговий офісний центр – з монтажем кількох ліфтів, спорудженням ресторану на даху будівлі, ба навіть розташуванням туалетної кімнати у колишньому кабінеті голови Української  Центральної Ради Михайла Грушевського.

Слід нагадати, що ця історична будівля є не лише пам’яткою національного значення, а й символом українського парламентаризму. Саме тут працював перший український парламент – Українська Центральна Рада; тут ухвалювався доленосний IV Універсал, яким було проголошено незалежність України, Конституція УНР, інші акти, спрямовані на утвердження  нашої державності. У Музеї Української Революції, розташованому в цій будівлі, зберігаються унікальні експонати – документи, особисті речі творців Української Народної Республіки: М.Грушевського, С.Петлюри,  Є.Коновальця.

Микола Томенко у своєму зверненні зазначив: “В разі, якщо «реконструкція» провадитиметься саме таким чином, буде цілковито знищено український меморіальний простір, завдано тяжкого удару  нашій історичній пам’яті та національній гідності. Це, безумовно, цілковито відповідає інтересам адептів «руского міра» та їхніх прислужників в українському політитичному середовищі”.

Він також звернувся з пропозиціями затвердити постановою Верховної Ради  заходи  щодо врегулювання проблеми збереження споруди  Української Центральної Ради (Будинку вчителя) як історичного осердя боротьби за Незалежність та національного відродження, а також доручити Комітетові з питань культури і духовності  невідкладно розглянути питання щодо ситуації, яка створилася навколо «реконструкції» будівлі  та забезпечити  парламентський контроль за дотриманням чинного законодавства щодо збереження національних пам’яток  у процесі ремонтних робіт.