Журналісти Znaj.ua з`ясували, з якої причини у лідера партії «Громадський рух «Рідна країна» Миколи Томенка не склалася співпраця з Президентом.

М.Томенко розповів, що перші проблеми виникли через кадрову політику очільника держави: «Для мене було неприпустимим спостерігати мовчки за тим, кого Порошенко призначав на ключові посади. Кононенко, Березенко, Гелетей, Ложкін, Гонтарєва… перелік можна продовжувати.  Серед них було багато колишніх соратників Януковича та Черновецького, людей без українського мислення, для яких на першому місці було забезпеченння власних інтересів. Країна їх цікавила хіба що як територія для збагачення».

Другим поштовхом, за словами Томенка, стали події довкола його законопроекту про заборону експортування  лісу-кругляка. Законопроектом передбачалося заборонити з 1 листопада 2015р. терміном на 10 років вивезення  за кордон лісу-кругляка, дуба, деревини цінних порід, а з 1 січня 2017р. – і сосни. Ухвалення закону давало змогу зупинити неконтрольоване вирубування лісів; замість деревної сировини експортувати продукцію вищого ступеня обробки; стимулювати розвиток деревообробних та деревопереробних підприємств; відновити українські деревообробну та меблеву промисловість, а отже – створити нові робочі місця. 9 квітня 2015р.закон був ухвалений, але Президент зволікав із його підписанням, а Голова Верховної Ради – з оприлюдненням. М.Томенко звернувся з позовом до Вищого адміністративного суду – написавши перед тим заяву про звільнення з посади позаштатного радника Президента. Лише після позову  Президент 7 липня таки підписав закон. А 13 липня Томенко був звільнений з посади позаштатного радника Президента України.

«Мене страшенно обурювали дедалі частіші голосування парламентської коаліції разом з колишніми регіоналами», – говорить політик. 25 грудня 2016р. Микола Томенко написав заяву про вихід із фракції БПП через голосування представників владної коаліції разом з колишніми регіоналами за антинародний бюджет та антисоціальні законопроекти, якими було призупинено дію більшості соціальних і гуманітарних програм.

Помста Президента і його підлеглих не забарилася: того ж дня, 25 грудня 2016р., під час свого таємного позачергового з’їзду, партія «Блок Петра Порошенка» позбавила Миколу Томенка депутатського мандата.

«Так, це було зроблено всупереч Конституції й законам України. Але для мене ніколи не існувало проблеми вибору між посадою й моральними цінностями:  краще втратити депутатський мандат  – і зберегти совість», – стверджує М.Томенко.