Близько року тому команда Громадського руху «Рідна країна» запропонувала суспільству обговорити порядок денний 2019 року. Ми знали, що президентська кампанія буде непростою, тому хотіли вплинути на її проведення. Нашою основною метою було поставити на перший план обговорення стратегії та команди. В процесі ми зрозуміли, що існують дві загрози для проведення чесних і демократичних виборів. Перша загроза полягає в політичній силі, яку я називаю «гроші – понад усе». До неї входять люди, які освоїли патріотичну риторику і вважають, якщо вони дадуть гроші на церкву, будучи вбивцею чи злодієм, можуть називатися меценатами, а давши гроші на армію, перетворитись на волонтера.

Загроза від політичної сили «гроші – понад усе» велика, але й не менше біди від іншої політичної сили, яку я називаю «влада – понад усе», яка для перемоги готові пообіцяти  будь-що і будь-кому.

Насправді ці дві сили ментально є дуже подібними, оскільки базуються на тому, що українець продається. Не дивно, що вони “і мертвих, і живих, і ненарожденних, і януковицьких, і черновецьких” знавців підкупів і фальсифікацій вже залучили до виборчої кампанії. Я не здивуюсь, якщо на Водохреща перша пообіцяє, що із Дніпра і Дністра можна взяти святу воду, а друга, що цією водою можна замість газу опалювати будинки, адже самоцінність грошей і влади  для них надто велика.

Наша команда визначилась, що наше гасло – «Людина і Україна – понад усе». Ми запропонували тим, хто його розділяє, домовитись як ми –об`єднана українська, європейська і демократична команда будемо брати участь у виборах. Я радий, що команда Анатолія Гриценка підтримала цей принцип, бо ідеї і цінності мають перемагати гроші й великі гроші. Тому світоглядне об`єднання української, європейської і демократичної опозиції стало єдиною гарантією змінити порядок денний виборчої кампанії президентських виборів, а згодом і парламентських. Це єдина гарантія перемогти тих, хто вірить, що українець продається.

Я переконаний, що наша команда, яка підтримала Анатолія Гриценка як єдиного кандидата від української, європейської та демократичної опозиції і разом з ним, рухаючись на парламентські та місцеві вибори, зробимо все,щоб сказати: «нам не соромно за нашого президента», «нам не соромно за наш парламент та уряд, який він сформував», «нам не соромно за нову владу в Києві та на місцях». Тоді, я сподіваюсь, справдяться слова нашого батька Тараса Шевченка, який сказав:
«І забудеться срамотня
Давняя година,
І оживе добра слава,
Слава України…»

Микола Томенко

лідер партії Громадський рух «Рідна країна»