Чому б нам не привітати свого лідера з днем народження? – подумали ми напередодні 11 грудня.

Ще подумали – якщо йому про це сказати наперед, він запротестує, скаже, що нескромно і таке інше – й усе зіпсує.

А з іншого боку: лідер партії – теж людина. В нашому випадку – справді  варта доброго слова. Порядний, щирий, переконаний українець за світоглядом – на відміну від багатьох, хто нині під вишиванкою ховає зовсім не українське серце і аж геть не українське  черево, ласе до збагачення.

До речі, огрядністю черева наш лідер похвалитися не може: сам займається спортом, та й інших заохочує. Будучи віце-прем’єр-міністром,  заснував і вів популярну телепрограму «Почни нове життя» на ICTV. Наголошував: «Наша програма повинна була показати: спорт – це не лише здоров’я, це стиль життя відомих і популярних людей, які багато досягли, а отже – це правильний, модний стиль життя». Підготував законопроекти, якими заборонялася зовнішня реклама алкоголю та тютюну, рекламування пива відомими особами, обмежувалося споживання пива і слабоалкогольних напоїв у навчальних закладах, у закладах охорони здоров’я, під час масових заходів.

Якщо вже говорити про законодавчі ініціативи  – за активної участі Миколи Томенка було ухвалено чимало законів,серед них –  «Про суспільне телебачення і радіомовлення», «Про інформацію». А ще той, котрий  дуже  дратує владу та її друзів-«лісову мафію» – про заборону експорту лісу-кругляка.

Варто згадати, що на чолі  парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації він активно протистояв цензурі, переслідуванням «непокірних» журналістів.

Був одним із найпопулярніших облич Помаранчевого Майдану, перебуваючи на головній площі країни від першого до останнього дня революції.

Під час Революції Гідності став одним із найактивніших  її учасників.

А от за крісла та посвідчення зроду не тримався  – залишав без коливань, якщо подальше перебування  суперечило його переконанням. Скажімо, у грудні  2016-го написав заяву про вихід із фракції БПП через голосування представників владної коаліції разом з колишніми регіоналами  за антинародний бюджет та антисоціальні законопроекти, якими призупинено дію більшості соціальних і гуманітарних програм.  За що, до речі, на таємному позачерговому  з’їзді партії «Блок Петра Порошенка» у Томенка поцупили депутатський мандат.

Заснований Миколою Томенком Фонд «Рідна країна» впродовж біагатьох років втілює культурно-просвітницькі проекти без  жодних бюджетних коштів.  Найперше це великий проект «7 чудес України», у межах якого  знято 50 фільмів, видані путівники та буклети для безкоштовного поширення, проведені акції: «7 історико-архітектурних чудес України», «7 природних чудес України», «7 чудес України: замки, фортеці, палаци», «7 чудес Києва», «7 чудес України: історичні міста та містечка».

Державних нагород, які присвоюються указами президентів України, Томенко не має.  Натомість його громадська, просвітницька, наукова діяльність відзначена цілою низкою нагород, серед яких – Орден святого рівноапостольного князя Володимира ІІІ ступеня Української православної церкви Київського патріархату; премія імені Павла Чубинського; премія ім. Михайла Сікорського  – за вагомий внесок у дослідження і збереження культурної спадщини України та розвиток музейної справи.

У парламенті виконав  59% своїх обіцянок, посівши 5-е місце серед усіх депутатів.

За дослідженням руху «Чесно», увійшов до трійки депутатів, які відповідають критерям доброчесності.

Свого часу за опитуванням УНІАН був визнаний найкращим українським політологом. Тож не дивно, що оцінки нинішньої ситуації з уст Миколи Томенка – професійні, а його політичні прогнози – переконливі.

З огляду на все зазначене, знову ж таки зовсім не дивно, що М.Томенка дуже багато людей хочуть бачити майбутнім Президентом України.

Ми, команда партії «Громадський рух М.Томенка «Рідна країна», відверто кажучи – теж.

Але найперше – ми хочемо (і щиро зичимо своєму лідерові), аби його плани і наміри, сподівання і мрії здійснювалися, справджувалися й втілювалися. Адже вони неподільно пов’язані з нашої рідною країною – Україною.

Команда «Рідної країни»