Лідер політичної партії Громадський рух “Рідна країна” Микола Томенко в ефірі “Українського радіо” розповів чому створювати фонди президенту за рахунок бюджетних коштів незаконно.

Олександр Піддубний

Що це: допомога для студентів та молодих вчених чи підкуп виборців?

Микола Томенко: — Це порушення самої організації влади і самого бюджетного процесу, оскільки кожен з посадовців чи представників влади має чітко діяти у спосіб, передбачений Конституцією України та українським законодавством. Й це не справа президента визначати, якому науковцю дати стипендію чи премію. Для цього у нас Міністерство освіти і науки та Національна академія наук України. Ніхто не знає, як цей мільярд буде використаний, які інструменти розподілу коштів. Це нагадує токсичну корупційну модель.

Чи потрібна науковцям підтримка та опіка президентського фонду?

Юлія Безвершенко: — Безумовно, науковцям потрібне адекватне фінансування науки. Ми чекаємо на підтримку “Національного фонду досліджень”, який закладений у реформу науки. Тільки у бюджеті на 2019 рік “Національний фонд досліджень” нарешті з’явився.  Уряд заклав в проект бюджету 260 мільйонів гривень на початок роботи цього фонду. Мінімально треба було 300 мільйонів, але для старту роботи ми згодилися на такий варіант, тому що необхідно починати.

Щодо нового президентського фонду і мільярду гривень, то на нього немає нормативки, крім указу Президента, немає положень, напрямків, структури управління. Ми не знаємо, наскільки це буде прозоро. Тому якщо у держави є мільярд гривень, йому потрібно спрямувати на “Національний фонд досліджень”, і тоді прозоро розподіляти на основі експертизи найкращим.

А як щодо підтримки молодих вчених? “Фонд президента України”передбачає підтримку саме молодих вчених.

Юлія Безвершенко: — “Національний фонд досліджень” теж передбачає підтримку молодих вчених, і це прописано в законодавчих положеннях. Підтримувати молодих вчених необхідно. Але це треба робити саме через цей фонд. Оскільки “Фонд Президента України”поки є лише словами.

Якщо у посадових осіб є бажання долучитися до фінансування науки і допомогти своїми приватними коштами, це можна робити, започаткувавши іменний приватний фонд. Це правильний шлях світових практик.

А як у світі створюються подібні президентські фонди? Теж використовуються державні кошти чи залучають більше приватних коштів?

Микола Томенко: — Світова практика полягає в тому, що президенти зазвичай не мають ніяких фондів. Гуманітарними чи меценатськими справами опікуються переважно дружини президентів. І в цьому випадку це приватні кошти.

Нагадаємо, в проекті бюджету на 2019 рік передбачається виділення 1 мільярду гривень на спеціальний “Фонд Президента України”, з якого будуть фінансуватися освітні та наукові програми для молоді.