Лідер політичної партії Громадський рух “Рідна країна” Микола Томенко прокоментував вчорашні події у Верховній Раді з точки зору діючого законодавства.

“В роботі Верховної Ради та Генерального прокурора я вбачаю непрофесійнійсть, дилетантизм та імпотенцію.

Я хочу нагадати, що відповідно до Конституції і чинного законодавства Верховна Рада може створювати:

тимчасові спеціальні комісії – для доопрацювання законопроектів;

тимчасову слідчу комісію, яка отримує окремий статус, якщо справа стосується дострокового припинення повноважень президента.

В 2014 році законопроект про ці комісії був поданий до Верховної Ради, але вже 4 роки не розглядається. Цікаво, що співавторами є також Парубій, Луценко та інші керівники фракцій. Виходить маразм: на засіданні Парубій розповідає, що нема закону, а Луценко – у вас (ТСК) немає повноважень.

У мене питання: чому ви за стільки років не прийняли вами написаний закон, який унормовує таку важливу процедуру?

Звичайно в такому разі сподіватись, що створена ТСК по цій справі дасть фантастичні результати не варто, оскільки межі її повноважень не визначені.

Тепер щодо відставки Луценка. Він мабуть теж не дуже читає закони, бо сказав, що він іде у відставку. Хочу виправити. У відставку його відправляє Верховна Рада за невиконання обов’язків. Якщо він пише заяву, то достроково припиняє повноваження. Далі президент повинен розглядає заяву і офіційно до Верховної Ради подає подання на звільнення прокурора, який розглядає комітет, і тільки після цього його розглядають депутати на засіданні.

Щодо рейтингового голосування взагалі не зрозуміло якими законами чи регламентами керується Парубій, оскільки таке голосування можна проводити лише щодо питання,які включені до порядку денного.

Я не розумію, як середньостатистична людина, дивлячись новини і розуміючи, що ні спікер парламенту не знає законів, ні генпрокурор, буде їх дотримуватись”