Лідер партії Громадський рух «Рідна країна» Микола Томенко в ефірі телеканалу Еспресо розповів про те, яким чином Порошенко буде намагатися здобути перемогу на виборах в 2019 році.

“Після того, як він звільнив губернаторів Черкаської, Луганської , Чернівецької та Київської областей, в його стратегії я виділив два тренди.

Перший тренд – міліцейський, оскільки у нас на посади обласних голів він ставить людей старої закалки. Власне, звідти і взявся бувший міліціонер Олександр Савченко, який зараз очолює Волинську ОДА. Такі очільники будуть виконувати всі доручення і не будуть ставити незручних питань.

Другий тренд – олігархічний.

Я б започаткував національну традицію  – на в’їзді в області ставити таблички, наприклад  до Черкаської області  – «Вас вітає земля Богдана Хмельницького та Тараса Шевченка». А от президент би поставив іншу – «Вас вітає земля курячого олігарха Косюка». Зрозуміло, що наступний губернатор в Черкаській області буде пролобійований Косюком, а його персону і професійні навики навіть обговорювати нецікаво. Схема буде наступною: він за нього заплатить і буде вирішувати свої справи в обмін на перемогу Порошенка в області.

На Хмельниччиніі схожа ситуація – там треба ставити табличку «Ви в’їжджаєте на землю Гереги», бо він там зараз все скупив.

Що відбувається насправді? В Україні є певні галузеві олігархи в різних областях, які готові в обмін на задоволення їхніх інтересів забезпечити перемогу Порошенка на місцях.

Ми ще не розуміємо, але такий підхід – це повна катастрофа. На прикладі Черкащини розповім, що вже зараз влада дуже майстерно прикриває екологічну катастрофу, яку спричинив своїм «господарюванням» Косюк. Безліч активістів та Громадський рух «Рідна країна» неодноразово звертались до різних інстанцій якось повпливати, бо люди скоро там не зможуть жити: річки забруднені, воду пити не можна, грунт наскрізь просочений хімією. Мені шкода черкащан, бо для курей там умови зараз кращі, ніж для людей”.