Сьогодні у Львові відбулася прес-конференція за участі лідера партії Громадський рух “Рідна країна” Миколи Томенка. Захід відбувся в рамках всеукраїнського туру, на якому команда Громадського руху “Рідна країна” презентує в містах України концепцію «Український Президент 2019. Як створити парламентсько-президентську республіку за 100 днів», розроблену спільно з провідними науковцями. На заході він також підтвердив свою готовність у разі потреби балотуватися на виборах наступного року.

Під час виступу політик пояснив чому ми мусимо захищати Конституцію та які небезпеки на нас чекають в разі її зміни.

“Перед початком виборчої кампанії кандидати навперебій намагаються переконати громадян, що нам конче необхідно змінити Конституцію та політичний режим. В ході презентацій можна виділити декілька тенденцій. Наприклад, діючий президент намагається вкорінити в Україні олігархію, бо поводить себе як олігарх, працює з олігархами та в команді в нього теж олігархи. Тому сьогодні в країні домінуючою доктриною є владна олігархія”.

Політик зазначив, що повернення до авторитарного режиму призведе до підриву верховенства права.

“Інший кандидат переконує українців, що нас врятує авторитарний режим, який він очолить і під нього потрібно підлаштувати Конституцію. Прихильникам таких концепцій нагадаю, що країни, які найбільше пережили переворотів і конфліктів, – це країни з авторитарними режимами. Яскравим прикладом є Латинська Америка, де конституцію використовували не для того, щоб закласти основу для “врядування законів, а не людей”, а як знаряддя підриву верховенства права, оскільки її змінювали для однієї людини, щоб він міг залишатись при владі так довго, як захоче і мав необмежені повноваження”.

Микола Томенко також наголосив, що прикриваючись народом, політики намагаються зняти з себе відповідальність.

“Інша доктрина, яку сьогодні активно обговорюють, має на меті залучити всіх громадян до управління країною, що є нічим іншим, як елементом охлократії. Такі дії мають важкі наслідки, оскільки питання компетентності зникає і, прикриваючись й використовуючи народ, політики будуть й надалі безвідповідально діяти в своїв інтересах. Тому я переконаний, що Україні потрібне врядування законів, а не олігархів та натовпу”.

Він розповів про концепцію, яка не потребує змін до Конституції і не загрожує верховенству права в Україні.

“Наша команда прийняла рішення брати участь у майбутніх президентських та парламентських виборах. Наша альтернатива – це жорстке дотримання Конституції, яка збалансовує владу.

Ми готові показати, що є набагато ефективніший шлях – це почати виконувати існуючий основний закон України в форматі парламентсько-президентської республіки, не змінюючи Конституцію на наступний день після зміни влади.

Зараз обговорюється питання можливості дебатів між прихильниками парламентської моделі та президентської. Ми готові долучитись до цієї дискусії і готові запропонувати інший варіант, більш чіткий. Ми пропонуємо 10 пунктів нашої концепції «Український Президент 2019. Як створити парламентсько-президентську республіку за 100 днів», які дозволять узаконити парламентсько-президентську форму державного правління, змусять Президента дотримуватися Конституцї та законодавства України й виконувати власну програму, а Уряд – повноцінно виконувати повноваження вищого органу виконавчої влади. Це можливо зробити без внесення змін до Конституції та в короткі терміни. Норми чинного Регламенту Верховної  Ради України дозволяють створити дієву парламентсько-президентську республіку впродовж  100 днів”.