Засновник фонду «Рідна країна» Микола Томенко 11 липня відвідав Харківщину. На прес-конференції в прес-центрі Статус Кво він звернув увагу на тому, що місцева влада не достатньо часу і коштів приділяє створенню проукраїнського іміджу області.

«Серед нагальних справ, які я визначив ключовими: активізація роботи до 240-річчя Григорія Квітки-Основ`яненка та підготувати проект заходів до 300-річчя Григорія Сковороди».

В рамках візиту в область, Микола Томенко також відвідав Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди.

«До ювілею з дня народження Сковороди, а це аж 300 років, вважаю моральним обов’язком влади провести реконструкцію музею Сковороди в Сковородинівці, зберегти хату Сковороди в Бабаях та створити музейну експозицію у будинку Єгора Урюпіна, де часто гостював Сковорода і Каразін. Пора всім повідомити, що Харківщина — це Сковорода, Основ`яненко, Багалій, Рєпін, Каразін, Туган-Барановський, Барабашов, Мєчніков, Алчевська, Тронько, а не лише Кернес з Добкіним».

Засновник фонду «Рідна країна» також закликав владу встановити бюст відомому історику, ректору Харківського університету, голові Харківської міської думи Дмитру Багалію.

«Як відомо, 28 червня невідомі вкрали бюст відомого вченого Дмитра Багалія з його могили на кладовищі 13 у Харкові. Міська влада досі не прийняла жодного рішення щодо майбутніх дій. Якщо очільники міста неспроможні встановити бюст відомому харків’янину, наш фонд „Рідна країна“ готовий упорядкувати могилу Дмитра Багалія без копійки бюджетних коштів так само, як ми відновили дах у Тарасовій світлиці в Каневі».