Політики вважають, що якщо вони подають декларації про доходи, то і всі теж мають це робити.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK заявив лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко.

Нагадаємо, у Венеціанській комісії 16 березня заявили, що вимоги щодо е-декларацій, які подають громадські організації та активісти у сфері боротьби з корупцією, мають бути вилучені із відповідного закону або ж суттєво звужені. Сьогодні представники громадських, антикорупційних та правозахисних організацій вимагали від ВРУ протягом пленарного тижня 20-23 березня скасувати обов’язкове подання таких е-декларацій.

Лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко нагадав, що на той момент, коли у ВРУ приймали норми щодо електронного декларування, до перших «хвиль» потрапили політичні діячі, керівники державних підприємств. Реакцією політиків, як розповів Микола Томенко, було, мовляв, якщо ми, то і всі мають декларувати, проте цю хвилю вдалося збити.

Друга ж хвиля, як розповів Микола Томенко, стосувалася тих, хто критикує владу, «і це депутати радісно підтримали».

«У нас п’ятий рік ні Президент, ні його «автомобільні друзі», я маю на увазі Гладковського-Свинарчука, бо він прізвище змінював, Романова і так далі… жодного разу не звітували за використання грошей на оборону. Із того, що я бачу, – це чисте мародерство, що на обороні заробляють», – заявив Микола Томенко та додав, що можна було би відзвітувати про використання коштів на оборону на закритому засіданні ВРУ.

Окрім парламентського, вважає гість програми, має бути і громадський контроль.

«Це одна із особливостей, коли про стандарти НАТО треба говорити: якщо це бюджетні гроші, це треба контролювати», – наголосив Микола Томенко.