за листопад подорожчали 14 позицій продуктів харчування з 23, що підлягають державному моніторингу. Про це повідомив директор Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексій Дорошенко.

За листопад суттєво подорожчало вершкове масло – на 6 грн за кілограм, або на 4%. Тепер масло коштує в середньому в Україні понад 160 гривень. Найвищий приріст продемонстрували яловичина, сало і сметана – від 1,2 грн до 1,3 грн за один кілограм або літр“, – написав Дорошенко на своїй сторінці в Facebook.

Зокрема, за даними експертів, яловичина і сало за місяць додали в ціні 1,3 грн, подорожчавши на 1% і 2% відповідно. Так, за місяць до Нового року вартість кілограма яловичини з кісткою в середньому в Україні становить 113 грн, а сала – 68 грн. Сметана подорожчала на 1,2 грн за кілограм, або на 3%. Її середня ціна – 48 грн.

Дорошенко зазначив, що за листопад майже на чверть гривні зросла вартість соціальних сортів хліба. На сьогодні середня ціна найдешевшого білого хліба становить 13 гривень за кілограм, а чорного – 12,8 грн.

Експерт також додав, що відпускні ціни виробників і на оптових ринках показують стабільні ціни на овочі та фрукти, тоді як Держстат фіксує зниження цін на картоплю, капусту, моркву і цибулю.

Нагадаємо, “індекс салату “Олів’є” в Україні зріс на 26% за рік. Так, 2016 року приготування майже 3 кг салату” Олів’є “обійшлося в 101 грн, а 2017 року, за місяць до новорічних свят, приготування майже 3 кг салату “Олів’є” коштує 127,5 грн.