Паралельно з гучним скандалом про те, що директором Києво-Печерського заповідника будівельні рейдери хочуть поставити свою людину, щоб мати можливість забудовувати буферну зону у центрі столиці, назріває ще один рейдерський скандал.

Очевидно, наступним обʼєктом, який хочуть взяти під свій контроль вже земельні рейдери, буде Національний музей народної архітектури та побуту України, більше відомий як Музей у Пирогові.

Тут, на південній околиці Києва, у Голосіївському районі, на площі в 133,5 га розміщено близько 300 оригінальних пам’яток народного будівництва з різних історико-етнографічних регіонів України: Полісся, Поділля, Середньої Наддніпрянщини, Полтавщини і Слобожанщини, Карпат, Півдня України. Цей музей є одним із найкращих і найбільших музеїв такого типу (скансен) у світі. Крім великої кількості стародавніх селянських будівель, в експозиції музею нараховується близько 80 тисяч унікальних експонатів народної культури. Але головне для рейдерів – то земля, ласі шматочки для майбутньої забудови навколо і на території Музею.

Про це йшлося на засіданні зі створення Наглядової ради Національного музею народної архітектури та побуту України, яке відбулося днями під головуванням Героя України Левка ЛУК’ЯНЕНКА.

За підсумками засідання був затверджений склад Наглядової ради Національного музею, а також план заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів і проведення державної реєстрації прав Музею на виділену йому землю та нерухоме майно на ній; припинення незаконного користування земельними ділянками на території Музею та в його зонах охорони.

Проблемні питання Національного музею народної архітектури та побуту України було вирішено винести на розгляд Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності. А також — скликати прес-конференцію для інформування громадськості про проблемні питання і небезпеки щодо Національного музею народної архітектури та побуту України.