У липні, порівняно з червнем 2017 року, споживчі ціни в Україні зросли на 0,2%. Найбільше у ціні підскочили м’ясо, тютюнові вироби, медичні послуги та залізничні перевезення. Про це свідчать дані, опубліковані на сайті Державної служби статистики.

Серед продуктів харчування зросли ціни на хліб (0,9%), м’ясо (5,1%), сир (0,1%) і молоко(0,2%). При цьому подешевшали риба (0,4%), яйця (9%), олія (0,2%), цукор (0,6%), фрукти(1,4%) та овочі (9,2%). Алкогольні та безалкогольні напої підскочили в ціні на 0,5% та 0,4% відповідно, тоді як тютюнові вироби здорожчали на 3,3%.

Одяг і взуття в липні 2017 року подешевшали на 4,4%, пальне – на 1,1%.

Водночас ціни на житлово-комунальні послуги підскочили на 0,6% (найбільше здорожчало утримання прибудинкових територій – на 8,5%).

Подорожчали ліки та медичні послуги (на 04% та 0,9% відповідно), автодорожній (1,2%) та залізничний (6,8%) пасажирський транспорт, а також послуги в ресторанах та готелях(1,6%).

У Нацбанку підвищення цін на м’ясо пояснили значними обсягами експорту та зменшенням поголів’я. Тоді як подорожчання молока відбулося через зовнішній попит та зростання світових цін.

Згідно з попередніми прогнозами, фрукти мали втратити в ціні дещо більше. Однак цього не сталося через заморозки та скорочення імпорту окремих товарів (наприклад, винограду).

Ціни на одяг та взуття впали на тлі сприятливої ситуації на валютному ринку та стабілізації валютних очікувань.

Збільшення вартості залізничних перевезень пояснюють подорожчанням додаткових послуг. При цьому ціни на автомобільні перевезення підскочили через зростання тарифів на проїзд у міському транспорті в Києві.