Ще 18.07.2017 голова Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко звернувся до Прем’єр-міністра України В.Гройсмана з проханням невідкладно вирішити проблему з поданням абітурієнтами документів для вступу до вищих навчальних закладів.

Проблема виникла у зв’язку з тим, що Умовами прийому на навчання до вищих навчальних закладів України передбачено обов’язкове подання документів для вступу в електронному вигляді. З першого ж дня роботи електронна система прийому документів почала давати збої, «зависати», а частина документів, що вже були подані, взагалі пропала. Не дивлячись на значний резонанс, адже про проблему із вступною кампанією-2017 з її початком постійно говорять всі засоби масової інформації, Уряд жодних заходів щодо її вирішення не здійснив. Уряд, як і Міністерство освіти та науки, обрали тактику відмовчування. Хоча, МОН таки щось знав задовго до початку вступної кампанії, яка розпочалась 12 липня. Ще 15 червня 2017 року Директор департаменту вищої освіти МОН України Олег Шаров попросив вибачення за «тимчасові незручності» та висловив «впевненість в успішності цього проекту», а також подякував за «моральну підтримку, корисні зауваження та добрі побажання». Успіхів та кріпкого здоров’я при цьому чиновник МОН не побажав, але, як виявилось, успіх та кріпка нервова система абітурієнтам буквально через місяць стали б у нагоді.

Отже, сьогодні вже 25-те, а подача документів закінчується 26 липня.

МОН вирішив проблему дуже просто, – з панського плеча листом від 25.07.2017 №1/9-404 «надає можливість» вступникам протягом 25 та 26 липня подати документи до ВНЗ в паперовому вигляді. Все. Хто не встигне, – вибачте. Враховуючи вартість квитків та перевантаженість влітку певних напрямків багатьом абітурієнтам, які не змогли через недолугі дії чиновників МОН подати документи в електронному вигляді, доведеться вступати до ВНЗ в межах свого населеного пункту, або ж, максимум, до тих, до яких вдасться добратися до 18 години 26.07.2017.

Таким чином, МОН України в особі ДП «Інфоресурс», витративши майже 9 млн. грн. державних коштів на закупівлю програмного забезпечення Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО), фактично «завалив» вступну кампанію – 2017.

Виникають наступні запитання: чому систему ЄДЕБО не було належним чином протестовано та запущено, адже про проблеми з її роботою було відомо ще задовго до початку кампанії, та хто нестиме персональну відповідальність за витрачені нерви та кошти абітурієнтів та їх батьків? Судячи з усього питання є риторичним, адже МОН «подбав» про майбутніх студентів, дозволивши їм за два дні подати документи до бажаних вузів. Чекаємо чергового звіту урядовців про успішне завершення вступної кампанії.

Віктор Марусиченкоюрист Громадського руху «Рідна країна»