За ініціативи Громадського руху “Рідна країна” за підтримки Канівського природного заповідника у с.Прохорівка на Канівщині в неділю 30 квітня провели толоку з упорядкування місць біля дуба Шевченка та сосни Гоголя й могили видатного українського вченого, першого ректора Київського університету Михайла Максимовича.(Фото ТУТ)

Максимович жив неподалік Прохорівки на хуторі Михайлова гора з 1845 року до самої смерті у 1873-ому. Це було улюблене місце речників української ідеї середини 19 ст. Зокрема, кілька разів Михайла Максимовича навідували Тарас Шевченко й Микола Гоголь. За переказами, під величезним кількасотолітнім дубом на Михайлові горі Шевченко написав поему “Марія”, коли приїздив в гості до друга Максимовича. Кобзар тут проводив останні свої вільні дні в Україні до свого арешту влітку 1859-ого. В Прохорівці його заарештували, примусивши виїхати з України. А Гоголь почув від місцевих селян легенду про панночку-відьму і надихнувся на написання повісті “Вій”. Його пам’яті в селі присвятили сосну, під якою любив відпочивати письменник. “Редкая птица долетит до середины Днепра!”, – ці загальновідомі рядки Гоголя теж про Дніпро в Прохорівці, адже у весняні місяці річка розливалася тут на півтора десятки кілометрів.

Нині тут, неподалік Дніпра, розташований санаторій “Жовтень”. На жаль, понад 7 років він не функціонує. І терміново потребує підтримки.

“Про унікальність цього місця мало хто знає. Для того, щоб люди сюди приїздили, маємо тактичні й стратегічні завдання. Тактичні – навести порядок на цій території, оцій умовній “стежці українських класиків”: місце, де похований Максимович, сосна Гоголя, дуб Шевченка. Таким чином, вималювався своєрідний маршрут, – зазначив лідер Громадського руху “Ріжна країна” Микола Томенко. – Стратегічне завдання наше – спонукати, до участі, можливо, Київський університет, бо Михайло Максимович був першим ректором цього навчального закладу. А може, хтось із українсько- і суспільно відповідальних бізнесменів проінвестує кошти і поверне життя в санаторій. Бо це дасть можливість тримати ці місця в порядку, забезпечувати потік туристів. Тому мріємо про те, щоб санаторій “Жовтень” знову запрацював – або як санаторій чи база відпочинку для навчального закладу, або спортивного спрямування”.