Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” оприлюднила щорічний рейтинг свободи преси, в якому Україна посіла 102 місце з 180 після таких країн як Монголія, Сьєрра-Леоне, Кенія, Мадагаскар, Киргизія. Серед пострадянських країн в України не найгірші позиції, проте до рівня свободи слова у європейських сусідів нам ще далеко.

Показники розраховуються на основі певних параметрів: різноманітності медіа, їх незалежності, умов роботи журналістів та самоцензури, правового захисту та інституційної прозорості.

 

 

В анотації зазначається, що триває інформаційна війна з Росією.

Серед проблем організація називає те, що у 2016 році влада України не змогла захистити ЗМІ від атак. Серед них, організація називає вбивство журналіста Павла Шеремета, публікація персональних даних журналістів, яких звинувачують у зраді, підпал приміщень телеканалу Інтер. До того ж Органіазація зазначає, що окуповані території залишаються зонами беззаконня, де немає ані критичних журналістів, ані іноземних спостерігачів.

Щодо інших країн, то першими у рейтингу свободи преси є Норвегія і Швеція. Польща за правління правоконсерваторів втратила сім позицій та зайняла 54-у сходинку, зокрема через посилення контролю влади за суспільним мовником.

 

Погіршилася ситуація із свободою преси у Великобританії (40-е місце), Нідерландах (5-е) та Канаді (22-е).

Росія залишилася на 148-му місці через придушення опозиційних ЗМІ.

США втратили дві позиції та опинилися на 43-му місці.

Останніми у рейтингу розмістилися Туркменістан, Еритрея та Північна Корея.

За джерелами: Newsone, Українська правда