Українське сьогодення засвідчило, що нинішня влада втратила світоглядні й національні орієнтири, розуміння адекватності стратегії розвитку країни. Власне, вона втратила почуття реальності, відповідальності та сорому. Для неї пріоритетами виявилися гроші, нажива і прибуток.

Перефразовуючи класика, можна сказати, що влада вірить у свою «трійцю» – євро, долар і гривню. Я би сказав більше: вона сьогодні – на службі у Мамони, а не в українського народу чи української держави.

Згадаймо історію: свого часу Ісус із храму вигнав міняйлів і крамарів, так і ми – український народ – повинні зробити все, щоб вигнати з влади базарників і торгівців! Бо, як зʼясувалося, торгівці та базарники – це не професія, це ментальність, і це – назавжди…

Сьогоднішня влада, як і попередня, керується простонародним гаслом: «Нацарював і втік». Тільки проблема нинішньої влади в тому, що суспільство вже не дасть їй утекти.

Єдиним захистом нинішнього суспільно нелегітимного керівництва держави стала так звана воєнна пропаганда. Мовляв, ми – «воююча влада» (хоча насправді – торгуюча) і ми захищаємо українців від Путіна і Росії… Народний гнів і не розгортається повною мірою, бо поки що всі побоюються за таких обставин втратити державу.

Отже, Порошенко та його компанія намагаються обʼєднати країну проти ворога (Росії й тероризму). Частина опозиціонерів намагається обʼєднати Україну боротьбою проти корумпованої влади. Але я переконаний, що це лише тактичні маневри, натомість ми повинні запропонувати абсолютно інший шлях – правдиву, українську, національну стратегію.

Бо обʼєднувати націю треба не «проти», а «ЗА»: за наші цінності, наші ідеї, наші переконання, власне – за нашу українську мрію і за наше майбутнє!

Саме тому необхідно напрацювати Національну стратегію «План дій для України», яка би стала своєрідною громадською альтернативою сьогоднішній «антистратегії» влади – щоденної наживи й грабунку власного народу.

Український досвід, історичні уроки підказують, що будувати Національну стратегію потрібно на органічному поєднанні двох дуже важливих ідей – соціальної та національної. Поєднання цих ідей можна сформулювати гаслом: «Людина та Україна – понад усе!».

Тож україноцентризм – це для нас визначальний світогляд, який ми пропагуємо. В центрі цього світогляду – українська людина, її права і свободи, якість життя і сильна, заможна, конкурентна країна, яку ми мусимо збудувати.

Підкреслю: саме ми – УКРАЇНЦІ, а не американці, росіяни, поляки, чи навіть грузини!

Наш геополітичний вибір очевидний: ми європейці. Однак  це не засліплена, фанатична віра в «єврокомунізм», але розуміння, що Європейський Союз – це цінності, інструменти, досвід. Тому ми є прихильниками «єврореалізму», який допомагає нам будувати Україну.

(З виступу лідера Громадського руху «Рідна країна» Миколи ТОМЕНКА під час форуму 9 березня 2017 р. у Київському будинку вчителя)

 

 

Повний текст виступу читайте ТУТ.