Говорячи про політичні переслідування політиків треба чітко розмежовувати поняття переслідування за політичні погляди та переслідування й настання відповідальності за порушення українських законів. Саме тому депутатський імунітет чи депутатська недоторканність мають бути посунуті в частині кримінальної відповідальності: механізм притягнення до відповідальності нардепа за статтями ККУ має бути спрощено.

Так вважає керівник Київського партійного осередку «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна» Олександр Федоренко, коментуючи подання Генпрокурора на арешт нардепа Михайла Добкіна.

«Є сенс реформування інституту депутатської недоторканності, який сьогодні з ідеї вільного й неупередженого служіння виборцям перетворився на засіб зловживань та  уникнення від відповідальності. Це мають бути зміни до статті 80 Конституції України в частині обмеження недоторканності народних депутатів», –  переконаний Федоренко.

За його словами принцип «порушив-довели вину-сів» має діяти  для всіх громадян України: і тих, хто має депутатський мандат і тих, хто  не має. Рівні можливості , гарантовані державою всім, це і обов’язкова відповідальність порушників перед законом, незалежно від статусу та розміру нанесених державі збитків, наприклад.

«Закон має захищати обранців від політичних переслідувань, особливо в частині «влада-опозиція», проте це не має бути захист від зловживань та один зі способів втечі від кримінального минулого», – вважає активіст.