Останнім часом, то на телебачення представники “Опоблоку” чи інших проросійських партій, то Медведчук в радіорекламі заговорили ледь не про конституційний обов”язок України бути “постійно нейтральною державою”.

Фани “російського світу” твердять про те, що в Конституції є стаття про “нейтральний статус”.

Натомість, нагадаю зміст статті 18 Основного Закону:
“Зовнішньополітична діяльність України спрямована на забезпечення її національних інтересів і безпеки шляхом підтримання мирного і взаємовигідного співробітництва з членами міжнародного співтовариства за загальновизнаними принципами і нормами міжнародного права”.

Більш підготовлені друзі Росії цитують “Декларацію про державний суверенітет України” та “зобов`язання у майбутньому бути постійно нейтральною державою”. Дійсно у 9 розділі “Зовнішня і внутрішня безпека” читаємо “Українська РСР урочисто проголошує про свій намір стати у майбутньому постійно нейтральною державою, яка не бере участі у військових блоків..”

Нагадаю, що “Декларація…” ухвалена 16 липня 1990 року і була юридично документом Української Радянської Соціалістичної Республіки та ніколи не була Актом конституційного характеру незалежної України. В ній міститься багато норм перехідного характеру, як “гарантування права на збереження громадянства СРСР” тощо.

Отож, спроба знайти правові підстави для ОБОВ`ЯЗКОВОГО затвердження статусу нейтральності для України не витримує критики. Але показово,що прихильники України як складової єдиного російського світу пропагують документи часів УРСР і СРСР.

Блог Миколи Томенка