Сама постановка питання щодо нейтральності, особливо в умовах війни – це є «глупість».

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK заявив Микола Томенко, політик, громадський діяч.

Гість програми назвав альтернативні шляхи, які нині є перед Україною.

«Наша альтернатива – у системі євроатлантичної безпеки, у системі російської – є Ташкентський пакт, у системі СНД у них є збройні сили. І третя альтернатива – нейтральний статус. Ми як міжцивілізаційна країна так історично розмістились, що завжди нас шматували з різних сторін. Я вважаю, що сама постановка нейтральності, особливо в умовах фактичної, юридичної війни тощо – є глупість. Тоді давайте відмовимося від держави, бо я не розумію, як нейтрально можна втримати державу, тоді її по шматках потрібно роздати», – каже Микола Томенко.

Гість програми зауважив, що, за його спостереженнями, навіть народні обранці і ті часом не знають, якою є програма співпраці з НАТО. Так, Микола Томенко зауважив, що є три трасти, за якими НАТО вчить українських офіцерів (ця програма недофінансована), щодо лікування наших солдатів (програма теж недофінансована). Тож, продовжує гість програми, ми не використовуємо навіть тих можливостей, що маємо. А тому, з його слів, слід розповідати, що означає рух до НАТО.

«Зазвичай у НАТО кого приймають? Членів Європейського Союзу або тих, хто досягнув стандартів ЄС. Тобто ми підтягуємо економічний статус», – каже гість програми.

Що ж до проведення в Україні референдуму щодо вступу держави до НАТО, Микола Томенко нагадав, як такий же референдум проводили у Грузії.

«За вступ до НАТО проголосували 77 відсотків грузинів», зазначив гість програми і додав, що з часу проведення референдуму минуло майже 10 років, проте Грузія наразі отримала лише статус кандидата.

«Референдум, от не знаю, хто Президенту це підказав, м’яко кажучи, це політична поспішність. Якщо ви ще нічого не зробили, навіщо референдум? Гроші витрачати? Якщо ми досягнемо стандартів, і брати наші в НАТО скажуть, що ви потужна країна… тоді ми можемо провести консультативний референдум», – вважає Микола Томенко та наголошує, що зараз Україна має братися за виконання своїх зобов’язань, а саме – створювати потужну армію, піднімати економіку, боротися із корупцією.

«Це найкращий шлях до НАТО», – резюмував гість програми.