«Історія з перевірками електронних декларацій дійшла вже крайньої межі: виявляється, що нині кілька чиновників (чи-то прокуратури, чи-то інших правоохоронних органів) шляхом «переговорного процесу» з високопосадовцями або депутатами визначають, скільки ті можуть доплатити грошей у бюджет, щоб уникнути відповідальності. Можна лише уявити, скільки вони мають доплатити неофіційно, щоб «компенсувати» емоційне чи нервове навантаження цих працівників правоохоронних органів», – так лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко прокоментував історію з народним депутатом Г. Бобовим, який, за словами генпрокурора Ю. Луценка, «визнав свою вину і збирається сплатити мільйон доларів податків», а водночас сам Бобов спростовує цю заяву Генпрокурора і говорить про тиск на бізнес його родини.

Цілком очевидно, що контроль за системою електронних декларацій в нашій державі перетворюється або на корупційну годівничку, або на механізм політичного тиску, зазначив М. Томенко.

У ситуації з так званими «готівковими мільйонерами» він пропонує, перш за все, спочатку підтвердити наявність задекларованих ними коштів, а потім – розмістити їх в українських державних банках.

«Перший захід виконував би контрольну функцію. Адже маємо непоодиноку інформацію про те, що, усвідомлюючи подальший, більш жорсткий контроль за використанням коштів, значна кількість декларантів записала у своїх деклараціях віртуальні готівкові кошти. У всякому, разі, важко повірити в те, що хтось вдома тримає сотні мільйонів гривень готівкою, не кажучи вже про мільйони в іншій валюті», – зазначив М. Томенко.

«Щодо необхідності розміщення цих коштів в державних банках, то це був би економічний засіб контролю. Адже керівники держави, члени їхніх родин та всі, хто задекларував мільйони готівки, мусили би ці кошти покласти в українські банки для того, щоб бодай підтвердити Присягу державного службовця про те, що вони обіцяли «вірно служити народові України, суворо дотримувати Конституції та законів України, сприяти втіленню їх у життя, зміцнювати їх авторитет, охороняти права, свободи і законні інтереси громадян» тощо. Ці два методи – контрольний та економічний – мали би набагато більший результат, ніж нинішнє маніпулювання електронними деклараціями «правильних» чи «неправильних» депутатів або посадовців в інтересах їхнього утримання при владі», – вважає М. Томенко.