200-річчя Миколи Костомарова відзначили гучними народними гуляннями та урочистим відкриттям Музею-садиби, де видатний український діяч проживав зі своєю дружиною Аліною Крагельською.

До 2008 року садиба залишалась занедбаною та забутою владою. Майже 10 років голова фонду «Рідна країна» Микола Томенко та почесний президент благодійного фонду «Європа» Валерій Дубіль працювали над тим, щоб пам’ять про великого українця продовжувала жити.

Микола Томенко зазначив, що попри перешкоди, які створювала влада в свій час, місцева громада все ж підтримала проект і долучилася до його створення, тому саме громада, на його думку, сьогодні має вирішити на чий баланс перейде музей: «Мене питають: а хто керує? Керують місцева рада і сільська громада. Ми не забирали і не будемо забирати цей будинок. Як громада вирішить: не зможе сама забезпечувати – віддасть у район і комплекс буде працювати. Враховуючи те, що ми вже вклали, українській державі не важко буде знайти півтори ставки музейника і пів ставки сторожа. Ми можемо знаходити фінансування і далі, але 9 років тягти це на собі, звичайно, важко».

Музей-садиба Миколи Костомарова є унікальним об`єктом, оскільки був створений без державних коштів.

«Ми хотіли показати владі, як казав Чикаленко, коли ви любите Україну не лише до глибини душі, а до глибини кишені, то воно все виходить. Ми показали як любити до глибини кишені», – сказав Микола Томенко.

Голова фонду «Рідна країна» також повідомив, що в музеї буде створена наглядова рада, яка буде
складатися з місцевих істориків та краєзнавців для створення музейної експозиції.

На даний момент з місцевою владою ведуть переговори щодо покращення інфраструктури для того, щоб туристам було комфортно відвідувати Музей-садибу.