За даними дослідження, проведеного аудиторською компанією Ernst&Young, Данія, Норвегія та Фінляндія мають найнижчі прояви корупції в бізнесі.

Україна опинилася на першому місці за рівнем корупції серед 41 країни Європи, Близького Сходу, Індії та Африки (EMEIA). Про це свідчать результати дослідження, проведеного аудиторською компанією Ernst & Young.

51% респондентів, які брали участь в дослідженні EY Fraud Survey, як і раніше вважають, що корупція широко поширена в бізнес-середовищі їх країни.

77% членів ради директорів або управлінців вищої ланки вважають, що можна виправдати неетичну поведінку, якщо це допоможе бізнесу вижити.

Тільки 21% респондентів знають, що в їхніх компаніях є гарячі лінії для повідомлення про неетичну поведінку.

“Серед 41 країни Європи, Близького Сходу, Індії та Африки перше місце займає Україна – 88% респондентів відповіли ствердно. Данія, Норвегія і Фінляндія мають найнижчі прояви корупції в бізнесі”, – йдеться в дослідженні.

Керуючий партнер компанії EY в Україні Олексій Кредісов зазначає, що “відсутність економічного зростання і поліпшення бізнес-клімату в Україні, в поєднанні з відсутністю ефективної системи покарання, може підштовхнути бізнесменів до порушення етичних норм”.

Щоб допомогти бізнесу вижити, принаймні 37% респондентів готові запропонувати грошову винагороду в обмін на укладення або продовження контракту.

“Регуляторні норми надали позитивний вплив на етичні стандарти тільки в 12% опитаних нами компаній. При цьому майже третина респондентів вірять в те, що притягнення до кримінальної відповідальності окремих співробітників сприятиме запобіганню шахрайства, хабарництва та корупції серед керівництва”, – йдеться в повідомленні.

1.JPG2.JPG

Як видно з таблиці, в 2015 році Україна в цьому рейтингу була сьомою за рівнем корупції.

“Це дуже тривожні показники, на які варто звернути увагу політичному істеблішменту, і зокрема, представникам законодавчої, виконавчої та судової влади України. Необхідні конкретні дії і показові приклади особистої відповідальності на найвищому рівні”, – говорить Кредісов.

У дослідженні взяли участь 4100 представників великих компаній з 41 країни. Інтерв’ю проводилися рідними мовами респондентів в режимі онлайн або при особистих зустрічах. Серед респондентів – члени рад директорів, керівники середньої і вищої ланки, а також інші співробітники, що представляють компанії різних розмірів і з різних галузей.

Дослідження проводилося і в Україні, де було опитано 100 співробітників компаній.