20 квітня 2017р. в Карпилівці Охтирського району на Сумщині прощалися з українським бійцем  Юрієм Деркачем. 13 квітня біля села Водяного під Волновахою життя 19-річного морпіха обірвала куля снайпера.

20 квітня 2017р.  під Авдіївкою бойовики випустили з танка близько 30 снарядів. Один поцілив у бліндаж. 29-річний Василь Ніжинський і  20-річний Олександр Кірієнко загинули миттєво. 

У селі Берестівець Уманського району  Черкаської області 23 квітня односельці зустрічали Василя Ніжинського, татка 6-річного Артемчика, – щоб провести в останню дорогу. Вони стояли обабіч шляху на колінах –  бабці, й діди, і дівчата, й чоловіки  – не ховаючи сліз.

Волонтери виклали відео в соцмережі. Ще там було написано: «Загинув, захищаючи кожного з Вас!»

Сашко Кірієнко, який загинув разом із Василем, був родом із Карпилівки Козелецького району Чернігівської області. Потрапив на фронт у лютому цього року. Перед тим навчався у центрі «Десна»…

23 квітня 2017р. поблизу Авдіївки Донецької області загинув 25-річний український солдат-контрактник  Руслан Аміров. Волонтер написав у соцмережі:«На фото – його бронік. Хто скаже матусі, що він загинув…» 

Зведення прес-центру штабу АТО станом на 6-у ранку 27 квітня 2017р.: «Ситуація у районі проведення АТО загострюється. За минулу добу підрозділи російсько-окупаційних військ 47 разів відкривали вогонь по позиціях Збройних Сил України… За минулу добу один український воїн загинув, ще шестеро військовослужбовців Збройних Сил України отримали поранення…» 

Між рядків цього повідомлення – смерть  хлопця з Хмельницького Івана Мельника. В нього поцілив ворожий снайпер 25 квітня 2017р., коли Іван був на бойовому чергуванні біля села Новгородського  на Донеччині.

Він здобув магістерський ступінь в університеті. Був призером змагань з веслування і кандидатом у майстри спорту. 7 липня йому було б 23 роки. Батьки втратили сина, сестричка – брата.

День без жодної втрати – дар Господній…

Зауважила, що у зведеннях прес-служб Міноборони чи штабу АТО немає прізвищ загиблих. Їхні імена оприлюднюють хіба місцеві ЗМІ, якщо йдеться про земляків, деякі з інтернет-ресурсів та волонтери на своїх сторінках у соцмережах. Користувачі ставлять позначки «сумно» і пишуть: «Вічна слава Героям!»

Затим далі займаються своїми справами. Це природньо. Життя триває.

Своїми справами займається столиця.  Довкруж станції метро «Лівобережна» відбуваються ремонтні події планетарного масштабу: купа тяжкої техніки, хмари піску, розлючені натовпи бажаючих кудись дотовпитися – до метро чи на маршрутку… А як же – гряде Євробачення, й воно відбуватиметься тут, на Лівобережці, в Експоцентрі!

Тільки-но встелена плитка повипадала? Новенький асфальт вкрився ямами? А монументальні бордюри («порєбрікі», на расєйско-донбаськом) такої височини, що з них треба не зіходити, і скорше пірнати? Ну то й що!  Колись Потьомкін теж будував свої села на 3 дні, й теж купу грошей «закопав»!..

Країна так само продовжує займатися своїми – хорошими й різними – справами. Дивиться серіали про Насірова і Мартиненка, без напруги вгадуючи  їх завершення; милується щораз іншими (в один бік) квитанціями на сплату за компослуги; дивується перелікові безкоштовних ліків зі щедрої пелени Мінохорони здоров’я…

І влада –  теж продовжує. Жити.  Влада, яка у «воюючій країні»  примудряється  наживатися на війні. Яка пхне поперед себе пузо, що над ним вишиванка мало не лускає. Яка «саджає  своїх» – на браслет чи на поруки найповажнішого в державі педагога – так злегенька саджає, мабуть, щоб ділитися перестали забувати…

Та  все ж  –  чому немає у бойових зведеннях прес-центрів імен отих героїв, отих 20-30 – 40 – річних чиїхось синочків і татусів, братиків, чоловіків, друзяк дитинства? Та мабуть, і дружин, донечок, матусь? Можливо, щоб не сталося помилки? А може, коли без імені – не так ранить серце країні? Може, це влада такий спосіб знеболення придумала? Бо від болю дужче закипатиме гнів, а це вже для влади небезпечно?..

«За попередньою інформацією, внаслідок обстрілу опорного пункту підрозділу однієї з механізованих бригад, особовий склад якої виконує бойові завдання на Приморському напрямку неподалік Красногорівки, загинув військовослужбовець Збройних Сил України, ще 4 захисники отримали поранення…» З повідомлення прес-центру штаубу АТО. 28 квітня 2017р.

Олена Бондаренко, Громадський рух «Рідна країна»