У День довкілля 8 квітня в Шевченківському національному заповіднику в Каневі провели толоку. Прибирали територію біля Тарасової світлиці – першого народного музею Кобзаря. Згодом хату планують оновити, зокрема, перекрити дах.

До толоки працівників заповідника долучилася команда Громадського руху “Рідна країна” на чолі з Миколою Томенком. Він підкреслив: толока – акція не одноразова, вони будуть постійно.

“Усе, що стосується народного музею Кобзаря, будемо помагати. Шевченко – наш батько і коли так сталося, що влада не дуже їздить до нього в Канів, то від імені народу мусимо допомагати, – сказав Томенко. – Натомість музей Шевченка – у сфері відповідальності держави. І вже бачимо, що він починає потроху руйнуватися. Моя ідея проста – влаштувати публічний аукціон з продажу скандального вертодрому Януковича, який був збудований у 2012 році за 130 мільйонів бюджетних коштів і досі утримується коштом платників податків. А виручені кошти направити на завершення будівництва Палацу культури в Каневі, який будується вже 20 років, та завершення робіт по реконструкції музею Шевченка”.

На думку Томенка, більше повно історичний та туристичний потенціал Канева можна  розкрити у співпраці двох заповідників – історико-культурного і природного. Тоді відвідувачі матимуть нагоду не лише вклонитися могилі Шевченка, а й ознайомитися з унікальністю Канівських гір та довколишньої природи.