6 квітня депутати Європарлементу таки проголосували за надання Україні безвізового режиму. Чого очікувати від цього нововведення та наскільки спроститься процедура перетину кордонів ЄС?

Перш за все, не потрібно квапитись із пакуванням валіз, оскільки рішення Європарламенту ще не набрало законної сили, – в подальшому буде тривати процедура його подальшого затвердження, і, за сприятливих умов, справжній «безвіз» для України почнеться орієнтовно з 11 червня.

Безвізовий режим дозволить громадянам України відвідувати країни Євросоюзу (крім Великобританії та Ірландії) та ще чотири країни, які не є членами ЄС – Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію. Мандрувати до цих країн можна буде без обов’язкового візиту до посольств цих держав для отримання віз, як це було раніше. Мандри можуть тривати до 90 днів кожні півроку. Наголос на те, що в’їзд по безвізовому режиму є саме «мандрами» є недаремним, оскільки «безвіз» не надає права українцям працювати за кордоном або ж права на в’їзд з метою постійного проживання, для цього потрібно оформляти спеціальну візу.

Отож, якщо ви вирішили на вихідних відвідати Відень та зустрітись із старим товаришем, то вам необхідно буде запастись наступними документами.

Біометричний паспорт

            В’їзд по безвізовому режиму можливий лише за наявності у громадянина біометричного паспорта (паспорт з чіпом, фотографією, підписом та відбитками пальців власника). Оформлення біометричного паспорта зараз не є великою проблемою: максимальний строк виготовлення становить 20 днів, вартість складає від 557,32 до 810,32 гривень в залежності від строків виготовлення, що, порівняно із вартістю вечері у віденському готелі, є не такою вже й великою сумою.Якщо біометричного паспорту у вас немає, а є звичний закордонний, то, без візиту до посольства та отримання візи, помандрувати далі пограничного контролю вам не вдасться.

Крім наявності документу, який необхідний для перетину кордону ЄС, необхідно також взяти до уваги наступне. В Європейському союзі діє «Шенгенський пограничний кодекс», який регулює порядок перетину кордонів ЄС іноземцями.

Відповідно до вимог Кодексу, в’їзд до ЄС дозволено тим іноземцям, які:

  1. Мають документ, необхідний для перетину кордону (закордонний паспорт про який згадувалось вище).
  2. Спроможні довести мету та цілі перебування в ЄС. Це означає, що у вас повинні бути підтверджуючі документи, які однозначно вказують на ціль та мету поїздки до ЄС. Це може бути:

а) відрядження, для цього потрібно надати запрошення на зустріч, квиток на виставку чи інший захід (наприклад на виставку народних досягнень важкої промисловості Нідерландів);

б) туризм або приватна поїздка, для цього потрібно буде надати:

– документи, які підтверджують бронювання номерів в готелях, запрошення від приватної особи;

– зворотні квитки (не стосується перетину кордонів автомобілем);

– маршрут та плани вашої поїздки.

  1. Мають підтвердження фінансової можливості перебування в ЄС та повернення в Україну, з розрахунку 50 доларів на добу перебування на одну особу, що може бути доведене випискою з банківського рахунку (безготівкові кошти на банківській карті) або ж пред’явленням готівкових коштів.
  2. Не перебувають в переліку осіб, яким заборонено в’їзд до ЄС (стосується тих громадян, які були депортовані із країн ЄС за порушення візового режиму).
  3. Не становлять загрози для громадського порядку, безпеки, суспільного здоров’я та міжнародних відносин (особи, що перебувають у базах Інтерполу, Європолу).

В Мережі пишуть також про необхідність наявності полісу медичного страхування, однак, в «Шенгенському пограничному кодексі» така вимога відсутня. Крім іншого, якщо перетин кордону відбувається на автомобілі, то, скоріш за все, наявність полісу страхування громадянської відповідальності власника авто також буде необхідною. І не забувайте головного, якщо ви «не сподобаєтесь» працівникам на кордоні або їм  здасться, що ви непевно довели ціль поїздки, вам не дозволять його перетнути, посилаючись на стандартні відмовки за таких обставин. В свою чергу, маючи в паспорті дійсну Шенгенську візу, існує лише близько 90% того, що на перетині вас повернуть додому.

Якщо узагальнити все вищевикладене, то, з прийняттям «безвізу» для громадян України мало що змінилось: зміна правил відвідування країн Євросоюзу фактично лише прибрала одну ланку із цілого переліку вимог для можливості мандрувати Європою, яка стосується власників біометричних паспортів та полягає у тому, що такі власники тепер не мусять отримувати візу у посольстві відповідної країни, вистоюючи черги та втрачаючи свій час. Але така система створила нову загрозу – якщо на кордоні, навіть суб’єктивно, працівникам здасться, що ви не дотримали всіх правил, про які йшлося вище, то вік-енд у Відні може завершитись для вас    за стійкою пограничного контролю.

Віктор Марусиченко, юрист