Команда Громадського руху Миколи Томенка долучилась до ініціативи Фонду «Рідна країна» та Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника щодо реалізації проекту з повернення Івана Мазепи в Києво-Печерську лавру. Проект передбачає відновлення Мазепинської вежі, що знаходиться на території лаври, і створення у ній музею Мазепи.

Презентуючи цей проект, Микола Томенко нагадав, що кілька років тому Фонд разом з акторами, митцями та громадськими діячами вирішили повернути у Києво-Печерську лавру український дух, українську енергію, українську силу та українську правду.

«Ми почали з повернення в лавру Тараса Шевченка, коли у 2014 році на місці, де Шевченко у 1846 році створив сепію із зображенням Церкви Всіх Святих, встановили памʼятний знак. Наступним масштабним проектом став започаткований у 2015 році проект з відновлення надгробного пам’ятника князю Костянтину Острозькому, який був зруйнований під час вибуху Успенського собору в листопаді 1941 року. А тепер будемо повертати у Києво-Печерську лавру Івана Мазепу, на кошти якого свого часу було збудовано і реставровано багато обʼєктів лаври», — зазначив Микола Томенко.

Він повідомив, що проект реставрації Мазепинської вежі обговорювався ще у 2005 році, але далі справа не дійшла. «Тому ми сьогодні хочемо долучити до відновлення Мазепинської вежі якомога більше громадських, політичних діячів, меценатів, щоб вберегти цю памʼятку від руйнування, а потім – створити у цій вежі серйозний музей Івана Мазепи, де можна було би дізнатися не лише про його постать як військового, політичного і державного діяча, а й про його родину, нащадків, про його добрі справи», — повідомив він.

«Отож, хоч і кажуть, що керівники держави можуть тільки для себе заробляти і собі будувати розкішні палаци, але Іван Мазепа, який був багатим чоловіком, жив у камʼяниці з кількох кімнат, але при цьому зміг збудувати українські церкви, мури, фортеці… Очевидно, «багатий» ще не означає, що людина не думає про Україну. Отож, Іван Мазепа є прикладом того, як можна бути і багатим, і розумним, і меценатом, і державним діячем одночасно», — зазначив Микола Томенко.

Після презентації проекту журналістам влаштували екскурсію «мазепинськими» обʼєктами лаври та всередині Мазепинської вежі.

А після того команда Громадського руху «Рідна країна» провела толоку, під час якої було прибрано територію біля вежі.